Skip to content
06-30-190-7315 blog@kristonildiko.hu
Nyakfájás

8 tipp nyakfájás ellen

Tippek nyakfájás esetére! Nyakfájást sok minden okozhat a sérülésektől kezdve a lágyszöveti rendellenességekig. Nézzük, milyen módszerek léteznek a fájdalom megelőzésére!

Számos tényező hajlamosít a nyakfájásra. Gyakoran előfordul azoknál, akik foglalkozásukból eredően sokat terhelik a vállövet, így például a számítógépes munkát végzőknél, a kozmetikusoknál. A héttérben egyéb okok is állhatnak a tartós hideghatástól a nem megfelelő párnán át akár teljesen más jellegű, nem mozgásszervi betegségekig.

8 tipp nyakfájás megelőzésére, azaz mit tehetünk otthon?

1. Használjunk megfelelő párnát!

Érdemes kísérletezni, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő párnát. A memóriahabos párna megtámasztja fejét és nyakát, és megfelelő helyzetben tartja gerincét.

párnák közül hasznos lehet az anatómiai párna, a hengerpárna, a búzapelyvával töltött párna, illetve ezek váltogatása. Mindhárom típus biztosítja a nyak megfelelő tartását és a pihentető alvást. Fontos, hogy párnánk a fej és a nyak alatt legyen, és ne a váll alatt, mert úgy megtörhet a gerinc. Ha háton alszunk, ügyeljünk arra, hogy a párna kitöltse a nyak és a matrac közti részt, a fej pedig vízszintes helyzetben legyen. Ha az oldalunkon alszunk, használjunk vastagabb párnát, amely vízszintes helyzetben tartja gerincet.

2. Monitorunkat állítsuk be magasságunkhoz

A monitor akkor van jól beállítva, ha igazodik a szemmagassághoz. A monitor akkor van a legjobb helyen, ha kicsit lefelé kell rá néznie, és pontosan középen van. Aki egész nap valamelyik irányba elfordított fejjel ül, az óhatatlanul jobban terheli teste egyik oldalának izomzatát. Ha nem lehet pontosan középre helyezni a képernyőt, időnként érdemes áthelyezni az asztal másik oldalára. Sok irodában szokás, hogy a monitort az asztali gépre helyezik az íróasztalon. Egész napos munkavégzés esetén kényszertartást eredményez a magasan elhelyezett monitor. A gépet helyezze más helyre!

3. Rendszeresen tornáztassuk meg nyakunkat

Naponta többször érdemes megtornáztatni a nyakunkat: erősíteni és lazítani is. Nagyon óvatosan végezzünk nyakkörzést, de hátrafelé ne döntsük a nyakat! Rendszeres tornához használjunk komplett anyagot, gyakorlatokat, nyak torna DVD-t, videót.

4. Figyeljünk testtartásunkra

A helytelen testtartás segíti a panaszok kialakulását, illetve erősítheti a már meglévő fájdalmat.

Sok emberben felmerül a kérdés, hogyan tudja megállapítani, megfelelő e testtartása, illetve, ha kiderül, hogy nem, mit tehet a korrekció érdekében.

Aki nem rendelkezik megfelelő szakismerettel, legfeljebb a legszembetűnőbb változásokat tudja saját magán érzékelni vagy még azt sem. Emiatt mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, aki korrekt diagnózist tud adni, ezen kívül megfelelő gyakorlatokat a személyre szabott testtartáskorrekció eléréséhez.

5. Figyeljünk az alvási pozíciónkra és a matracunkra!

Alvás közben meg kell találnunk a megfelelő testhelyzetet, amely gerincünknek kényelmes. A megfelelő matrac és az általa biztosított megfelelő minőségű és mennyiségű alvás egyszerűen jobbá teszi életminőségedet.

Ortopédiai szempontból ez leginkább az oldalt fekvés felhúzott lábakkal magzatpózban, esetleg a hanyattfekvés. Sokan szeretnek hason fekve aludni, ám a hason fekvés nem előnyös a nyaki gerincnek, amely amúgy is túl van terhelve.

matracokat mindenképp érdemes tesztelni és után megvásárolni, fő szempontként a váll és a fenékrész kellő alátámasztását figyelembe véve.

6. Okostelefonunkat használjuk megfelelően!

Egyre többet használjuk okostelefonunkat, s használat közben jellemzően lefelé nézünk. Ez a testhelyzet jelentős megterhelést jelent az ízületeknek, az ínszalagoknak, a csigolyáknak. Tartsuk tehát szemmagasságban a mobilt, próbáljunk szüneteket beiktatni.

7. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot!

A napi 2-2,5 l mennyiségű víz fogyasztása egészségünk szempontjából indokolt. A megfelelő hidratáció ugyanakkor hozzájárul a porckorongok rugalmasságának fenntartásához, vagyis közvetve a fájdalommentes mozgáshoz.

8. Figyeljünk a stresszre és a stresszoldásra!

Amennyiben gyakran tapasztalja nyakfájása mellett a hányingert, a szédülést is, javallott valamilyen relaxációs technika elsajátítása is. Ezzel hatékonyan csökkenthető a stressz és ezáltal a nyakfájás is.

Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top