skip to Main Content
Felfúvódás

A haspuffadás leggyakoribb okai

A felfúvódás, puffadás gyakori emésztőszervi probléma, hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz. A felfúvódás, gázosodás, puffadás lehet alkalmi vagy ismétlődő jellegű is. Ha már mindennapi tevékenységünket is akadályozza a kellemetlen tünet, valamilyen komolyabb ok húzódhat meg a háttérben.

Milyen okai lehetnek a puffadásnak?

  • Zsíros ételek fogyasztása, a zsírtartalom késlelteti a gyomorürülést és teltségérzetet okoz. Érdemes “jó” zsírokat fogyasztani, amik az emésztőrenszer számára kedvezőbbek, pl. olívaolaj, kókuszzsír, libazsír, kacsazsír stb.
  • Irritábilis bél-szindróma, jellemzője a hasi fájdalom, görcs, székelési szokások megváltozása
  • Cöliákia, laktóz-intolerancia, romlik a belekben az emésztés.
  • A puffadás csökkentésére kerülni kell a puffasztó hatású ételek fogyasztását. Számos szénhidrát is gázfejlesztő képességű, és van néhány kimondottan gázképző élelmiszer, étel, pl. babfélék, karfiol, káposzta stb.
  • Bizonyos emésztőrendszeri betegségek – fekély, daganat, bélgyulladás, epeürítési zavarok, hasnyálmirigy-elégtelenség, a bélflóra egyensúlyának a zavarai stb. – kísérő tüneteként is felléphet a puffadás. Gyomor-bélrendszeri fertőzés, betegség, esetleg elzáródás is ok lehet.
  • Egyes élelmiszeradalékok is fokozhatják a gázképződést.
  • A nem megfelelő rágás vagy a rágás hiánya.
  • Szénsavas italok fogyasztása.
  • Stressz.

Keressünk fel orvost a következő tünetek esetén:

  • Hasi puffadás mellett véres széklet is megjelenik.
  • Megváltoznak a székelési szokások (hasmenés, esetleg időnkét székrekedés és hasmenés váltakozva).
  • A has aszimmetrikusan előre domborodik.
  • Hányinger is kíséri a puffadásos panaszokat.
  • Több napig nincs széklet és a szelek is nehezen távoznak.

Mit érdemes változtatnuk puffadás esetén?

Először is a cukor- és a fehérjebevitelt kell visszafogni. Ezen kívül kerülni kell a tejet és a tejtermékeket, illetve be kell szüntetni az étkezések közötti gyakori nassolgatást!

A puffadást megfelelő fűszerek használatával is elkerülhetjük. Ételeinkhez használjunk fahéjat, szegfűszeget, köményt, pirospaprikát. Átmenetileg érdemes a nyers zöldségek fogyasztását csökkenteni. Fogyasszuk azokat párolva és ha panaszaink megszüntek, utána újra növelhetjük a nyers zöldségek arányát.

Fogyasszunk sok folyadékot! Tiszta víz, forrásvíz, szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák, gyümölcslé, zöldséglé a legjobb választás. Napi 1,5-2 liter az optimális.

Mivel a feszültségek szintén elősegítik a gázosodást, ezért lelki szinten fontos a stresszoldás.

Amennyiben a panaszok nem átmenetiek, érdemes étrendünket szakember segítségével változtatni, optimalizálni.

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 2 Comments

  1. 65 èves vagyok.Àllandó szèkszorulàssal szenvedek.Cukros vagyok..Magas vèrnyomàs.Szivelègtelensèg.Túlsúly.Azstma is gyötör..Acukrom mindig magas.Kèrem a segitsèget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Back To Top
Ingyenes konzultáció
Megoldás életmódból adódó mozgásszervi fájdalmakra