Skip to content
06-30-190-7315 blog@kristonildiko.hu
Combcsont Forgó Fájdalom

A combcsont forgó fájdalom

A combcsont forgó fájdalom

A combcsont forgó fájdalom szakmai megnevezése csípőízületi fájdalom.

A csípő gömbízület, azaz a combcsont forgó a test legnagyobb gömbízülete, amelynek az a célja, hogy biztosítsa a folyamatos és nagyterjedelmű mozgást.

A combcsont forgó felépítése

A combcsont forgó az a gömb alakú ízület, ahol a láb és a csípő találkozik. Itt a combcsont egy gömbben, a csontcsont fejében végződik – és illeszkedik bele a csípőcsontba.

Ahhoz, hogy az ízületben fájdalommentesen foroghasson a combcsont, és így több irányba tudja mozgatni lábát, a gömb alakú ízületben a combcsont forgó mozgást végez.

Combcsont forgó fájdalom és sántítás

Ha a forgó fájdalom rendkívül erős, akkor könnyen előfordulhat, hogy megnehezíti a járást. Ilyenkor általában sántító járással fog járni, mivel igyekszik kímélni a csípőjét.

Combcsont forgó fájdalom és mozgásbeszülés

A mozgásbeszűkülés a combcsont forgóban azzal jár, hogy lábat nem tudja a csípő teljes mozgásterjedelmében mozgatni. Nem csak a hátra és oldalra mozgás csökkenhet, a láb előrelendítésének képessége is legtöbbször részben mérséklődik.

Mik azok a csípőízületi betegségek?

Ezek olyan rendellenességek, amelyek a csípőízületet érintik. A csípőízületet egy gömbfej, és egy ennek megfelelő vápa alkotja, ami egyrészt lehetővé teszi az ízület különböző irányokba történő mozgásait, másrészt lehetővé teszi a test súlyának teherviselését.

Az ízületi tokban folyadék van, ami segíti a csípő sima mozgását, ’olajozza’ az ízületet. Az ízületek végeit kemény, de rugalmas porc porítja. Az ízületet erősítő szalagok megakadályozzák az ízületi fej kicsúszását a tokból.

A csípőízületi betegségek bármelyik struktúrát érinthetik, beleértve a szalagokat és a porcot.

Mi okozza a csípőízület betegségeit?

Fejlődési rendellenességek, sérülések, krónikus betegségek és fertőzések is okozhatnak csípőízületi betegségeket.

 1. Oszteoartritisz

Az ízületi porc degenerációja okozza az oszteoartritiszt. A degeneratív folyamat következtében az ízületi porc feltöredezik, és törékennyé válik. Amikor a porc elhasználódik, elveszti a csípőcsontokat párnázó funkcióját, ezzel fájdalmat és gyulladást okozva.

 1. Fejlődési rendellenesség

A nem megfelelően fejlődött, sekély vápa a combfej könnyű kicsúszását eredményezi a helyéről. Ez a rendellenesség állhat fenn, ha az újszülött babának kificamodott csípője van, vagy könnyedén kificamodik.

 1. Perthes-kór

Ez a betegség 3 és 11 év közötti gyerekeket érint. A csontsejteknek csökken a vérellátása, ami a combfejben lévő csontsejtek elhalásához és gyengüléséhez vezet.

 1. Irritábilis csípő szindróma

A szindróma jelentkezése gyakori gyerekekben, felső légúti fertőzést követően. Csípőfájdalmat és sántítást okoz, de az esetek többségében magától elmúlik.

 1. Lágyrész fájdalom és kisugárzó fájdalom

A csípőben jelentkező fájdalom eredhet csípőn kívüli lágyrészek sérüléséből is, ez a kisugárzó fájdalom.

 1. Elcsúszott combfej epifízis

A combfej epifízisének elcsúszása a combfej és combcsont közötti szeparációt jelenti a csont felső növekvő részénél. Csak növekedésben lévő gyerekekre jellemző. Az ízület műtéti stabilizálása gyakori, eredményes kezelés.

Melyek a csípőízületi betegségek tünetei?

A csípő egy bonyolult, csontok, porcok, szalagok, izmok és ízületi folyadék által alkotott ízület. A csípőízületi betegségek tünetei a kiváltó okok és érintett elemek szerint eltérnek.

Gyakori tünetek közé tartozik:

 • Fájdalom a csípőben
 • Sántítás
 • Korlátozott mozgás a csípőízületben
 • Kisugárzó fájdalom (akár az alsóvégtagban)
 • Izom merevség
 • Fájdalom az alsóvégtagban terhelésnél

Az artritisszel küzdő emberek krónikus fájdalmat és járás közben jelentkező fájdalmat tapasztalhatnak. Esés, vagy más balesetet követő csípőfájdalom és duzzanat miatt azonnal forduljunk orvoshoz. Ezek a tünetek törést is jelezhetnek, ami kezelés hiányában komoly szövődményeket okozhat.

Hogyan diagnosztizálják a csípőízületi betegségeket?

Csípőfájdalom esetén az orvos fizikai vizsgálatot végez, és képalkotó vizsgálatokat rendel el a kiváltó ok diagnosztizálására. Egy egyszerű vizuális vizsgálat során fény derülhet a csípő deformitására vagy sérülésére. Az orvos az alsóvégtagon végzett különböző irányú manipulációkkal esetleges ellenállást, pattanó hangot, vagy fájdalmat térképezi fel. Ezek a vizsgálatok jelezhetik a fájdalom forrását, de előfordulhat, hogy további vizsgálatokra van szükség a diagnózis felállításához.

Gyakori képalkotó vizsgálatok a csípőízületi betegségek diagnosztizálására:

 • Röntgen
 • Ultrahang
 • Csontvizsgálat
 • MRI
 • Arthrogram

A képalkotó tesztek lehetővé teszik az orvosnak, hogy részletesen megvizsgálja a csípőt. A képalkotó vizsgálatok segítségével láthatóvá válnak a törések, deformitások és duzzanatok.

Csontbiopszia

Az orvos elrendelhet csontbiopsziát a csont esetleges abnormalitásainak és környező szövetek vizsgálatára. A csontbiopszia során az orvos egy tű segítségével vesz egy kis mintát a csontból. A minta vizsgálata fényt deríthet a csontsejtek abnormalitására. Az eljárás elvezethet a csípő rendellenesség okához.

Hogyan kezelik a csípőízületi betegségeket?

Orvosi kezelés

A combcsont forgó fájdalom orvosi kezelését elsősorban reumatológus szakorvos végzi.

Gyógyszeres kezelés az artritisz által okozott gyulladás csökkentésére és csípő rendellenességekhez társuló fájdalom csillapítására alkalmazható. A fájdalomcsillapítók általában hatékonyan csökkentik az irritábilis csípő szindróma és a lágyrészek okozta fájdalmakat.

Műtéti kezelés törések és súlyos artritisz esetén jelenthet megoldást. Az elcsúszott combfej epifízist a combfej visszacsavarozásával kezelik, hogy megakadályozzák az ismételt elcsúszását. Inak, porcok és szalagok helyreállítása is lehetséges műtéti úton.

Szélsőséges esetekben, különösen súlyos artritisz vagy sérülés esetén, csípő helyettesítő (arthroplasztika) műtétre kerülhet sor.

A teljes csípőprotézis fémből, valamilyen kerámiából vagy polietilénből készül, és több alkotórészből áll, beleértve a fejet és a tokot. A protézis ellenálló a korrózióval és az elhasználódással szemben. A teljes csípőprotézis műtét egy nagyobb procedúra, de a páciensek többsége a műtétet követő 6-8 hétben képes lesz visszatérni a normál aktivitásához.

Gyógytorna kezelés

A gyógytorna kezelés a combcsont forgó fájdalomnak fontos része, szinte minden esetben itt végződik a kezelés. A fájdalom okának megszüntetéséhez ugyanis gyógytornára és gyógytornászra van szükség.

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

A soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Milyenek a hosszú távú kilátások?

A csípőt érintő rendellenességek komplikációi közé tartozik a járás nehézsége és az élethosszig tartó krónikus fájdalom kezelésének lehetősége. Vannak, akik tartós csípő deformitással küzdenek a rendellenesség következtében. A betegség súlyosságától függően több műtétre is szükség lehet a korrekcióhoz.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találjaSZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Otthoni megoldások – gerinctorna ajánló

Egyéni gyógytorna anélkül, hogy rendelőnkbe kellene jönniehttps://www.gerincgyogyitas.hu/online-gyogytorna-vizsgalat-kezeles/

Gerinctorna videók, DVD-k, gyakorlatokhttps://onlinegyogytorna.com/termekkategoria/otthoni-gerinctorna/

Étrendkiegészítőkhttps://onlinegyogytorna.com/termekkategoria/etrendkiegeszito

(Forrás: https://www.healthline.com/)

Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top