Skip to content
06-30-190-7315 blog@kristonildiko.hu
TOS Szindróma

A karzsibbadás mögött TOS szindróma is állhat!

TOS szindróma

A karzsibbadás mögött TOS szindróma is állhat!Napjainkban egyre nő a thoracic outlet – TOS – szindrómában szenvedő betegek száma. A TOS olyan kórképek összefoglaló neve, melyek a nyaki szakasz anatómiai rendellenességeinek következtében alakulnak ki. A betegségre a karban jelentkező szaggató fájdalom, illetve érzészavar egyaránt felhívhatja a figyelmet.

A TOS vagy TOS szindróma  körébe három betegség tartozik, diagnózisában és kezelésében leggyakrabban több orvostudományi terület szakemberei vesznek benne részt (neurológus, angiológus, radiológus, reumatológus).

A három kórkép tünetei nagyrészt átfedik egymást. A neurológiai tünetek a nyaki karfonat összenyomatása következtében alakulnak ki. Az alkar és a kéz területén fájdalom, érzéskiesés, zsibbadás érzés jelentkezik. A kéz kisizmainak, a tenyérpárnának a gyengesége, sorvadása következhet be. A mozgásszegény életmód, az ülőmunka komoly szerepet játszik a gerinctartási rendellenességek kialakulásában, s a TOS szindrómát is elősegíti.

Milyen tünetei vannak a TOS szindrómának?

  • Érzészavar
  • Karzsibbadás
  • A kéz izmainak gyengesége
  • Szaggató fájdalom az alkar és a kéz területén

Hogyan kezelhető a TOS szindróma?

Bármi is okozza a thoracic outlet szindróma tüneteit, fontos az izmok lazítása, a csigolyák kimozgatása tornával. A célzott gyógytorna, valamint a vállöv erősítését szolgáló gyakorlatok csökkentik a fájdalmat és a zsibbadást. TOS szindróma esetén szintén lényeges a helyes testtartás elsajátítása, továbbá kerülni kell a megerőltetést is. Amennyiben nyaki borda okozza az elváltozást, úgy szükséges lehet annak műtéti eltávolítása.

TOS torna gyakorlatok otthoni tornához

Fej és vállmozgatás

Engedje előre a két vállat. Fejét hajtsa előre, a levegőt fújja közben ki. Majd belégzés közben fejét emelje fel, a két vállat közben húzza hátra.
Ismétlésszám: 5

Fejkörzés

Végezzen lassú, óvatos fejkörzést először balra, majd jobbra is.
Ismétlésszám: 5

Karkörzés

Körözzön hátrafelé jobb kézzel, majd ugyanígy a bal kézzel is. Próbáljon minél nagyobb kört leírna karjával.
Ismétlésszám: 5

Könyökfeszítés

Két kezet tegye a tarkójára. Könyököt engedje előre, miközben kifúja a levegőt. Fejét hajtsa előre, majd belégzés közben a könyököt feszítse hátra, mellkasát emelje ki.
Ismétlésszám: 5

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Amennyiben az otthoni torna nem segít, kérje gyógytornász segítségét!


Németh Melitta

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top