Skip to content
06-30-190-7315 blog@kristonildiko.hu
Nyaki Porckorong Kitüremkedés

A nyaki porckorong kitüremkedése

A porckorong kitüremkedése

Valószínűleg mindenkinek természetes, hogy nyakcsigolyái vannak, azonban jelentős szerepet töltenek be. A mintegy 3,5-4,5 kg súlyú fej megtartása mellett lehetővé teszik, hogy a fej teljes 180 fokban forogjon. Ez nagy terhet róhat a nyakcsigolyákra, a gerinc hét legérzékenyebb csontjára. Mindezek ismeretében logikusnak tűnik, hogy a nyakkal időről időre problémák adódhatnak. A nyak csontjait érintő egyik legsúlyosabb állapot a porckorong kitüremkedés.

A csontok

Ha valaha látta már közelebbről a pulyka vagy csirke nyakának csontjait, bizonyára megfigyelte, hogyan kapcsolódnak egymáshoz ezek a kis csigolyacsontok és alkotják a gerincoszlopot. A csigolyák izmokkal és ínszalagokkal kapcsolódnak egymáshoz. A csigolyák gyűrű alakúak és üreges csatornát képeznek a gerincben, amely beburkolja és megvédi a gerincvelőt alkotó milliónyi idegszálat.

A gerincet összesen 24 csigolya alkotja, a felső hét a nyakban található. A gerinc felső része a nyaki gerinc. Alatta helyezkedik el a gerinc háti szakasza, ez alatt pedig az ágyéki szakasz. Gerincének ez a három szakasza alkotja a gerincoszlopot, az ágyéki szakasz alatt elhelyezkedő keresztcsonttal és farkcsonttal együtt.

Mi az a porckorong kitüremkedés?

A csigolyák között kocsonyás magot tartalmazó porckorong van, amely csillapítja az ütések hatásait és segíti a gerincet a mozgásban. A sérült porckorong kitüremkedhet/előboltosulhat a gerinccsatorna irányába. A porckorong rendszerint a csatorna egyik oldala irányába türemkedik (jobb vagy bal oldalra), ez okozza, hogy a porckorong kitüremkedés következtében valószínűleg a test csak egyik oldalán érez fájdalmat és bizsergést.

A porckorong kitüremkedés a nyakban viszonylag fájdalommentes lehet. Vagy erős fájdalmat is okozhat a nyakban, valamint a vállban, mellkasban és karban. Okozhat továbbá zsibbadást vagy gyengeséget a karokban vagy ujjakban. Időnként ennek a fájdalomnak és zsibbadásnak a hatására azt gondolhatja, hogy szívrohama van.

Néhányan a porckorong kitüremkedés és porckorongsérv terminusokat helytelenül egymás helyettesítéseként használják. A porckorongsérv teljesen kiszakadt porckorongot jelent. A porckorong kitüremkedés végül porckorongsérvvé alakulhat.

A porckorong kitüremkedés okai

A porckorongok igen erőteljes használatnak vannak kitéve. Idővel állapotuk romlani kezd és meggyengülnek. A porckorong kitüremkedés leggyakoribb oka a degeneratív porckorong betegség, amely gyakran gerinc oszteoartritiszt okoz.

Egyéb tényezők, amelyek a porckorong kitüremkedéséhez vezethetnek:

• izomhúzódás vagy sérülés
• elhízás
• dohányzás
• rossz testtartás
• mozgásszegény életmód

A porckorong kitüremkedés diagnózisa

Amennyiben olyan fájdalommal küzd, amelyet porckorong kitüremkedés vagy porckorongsérv okozhat, orvosa fizikális vizsgálatot végez. Valószínűleg sor kerül egy vagy több képalkotó vizsgálatra is. Ezek kiterjedhetnek a következőkre: gerincröntgen, komputertomográfia (CT vagy CAT), és mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI).

Kezelési módok

Szerencsére a porckorong kitüremkedés kezelésére számos mód létezik.

A konzervatív kezelést nem-műtéti kezelésnek is nevezzük. A személyre szabott gyógytorna, McKenzie torna enyhítheti az idegekre nehezedő nyomást.

A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például ibuprofen az elsődleges vényköteles gyógyszerek a porckorong kitüremkedés kezelésére. Erős fájdalom esetén orvosa felírhat Önnek izomlazítót vagy fájdalomcsillapítót.

A gerincbe adott kortizon injekciók (más néven az epidurális szteroid injekciók) hosszabb ideig enyhíthetik a fájdalmat.

A porckorongsérv kezelésére számos műtéti eljárás létezik. A porckorong kitüremkedéssel élő embereknek azonban, végül, csak mintegy 10 százaléka esetében van szükség műtétre.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találjaSZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

(Forrás: https://www.healthline.com/)

Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top