Skip to content
06-30-190-7315 blog@kristonildiko.hu
Túlsúly

Az elhízással összefüggő gyakori egészségügyi problémák

Az elhízás

Az elhízás olyan állapot, amelyben a testzsír mennyisége az egészséget veszélyezteti vagy a testzsír eloszlása egészségtelen. Mindez megnöveli számos egészségügyi komplikáció kockázatát. A túlzott mértékű testzsír túlterheli a csontokat és szerveket, teljesen felborítja a hormonháztartást és az anyagcserét, valamint fokozza a gyulladások kialakulását a szervezetben.
Az elhízott emberek testtömegindexe (BMI) legalább 30. A testtömegindex, mindössze a testmagasság és testsúly megadásával, az online kalkulátorral egyszerűen kiszámolható.
Az elhízás, mint kockázati tényező nem jelenti a felsorolásban szereplő egészségügyi problémák megjelenését, növeli azonban annak esélyét, hogy egy vagy néhány kialakul.

Egészségügyi kockázatok

Az alábbiakban bemutatjuk az elhízás 10 egészségügyi kockázatát, valamint azt, hogyan tudjuk megakadályozni kialakulásukat vagy kezelni azokat.

1. 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség abban az esetben alakul ki, ha a vércukorszint magasabb a normálisnál. Idővel ez további egészségügyi problémákat is okozhat: szívbetegség, idegsérülés, stroke, vesebetegség és szemproblémák.
Túlsúly esetén a testsúlynak már 5-7%-os csökkentésével és rendszeres mértékletes testmozgással megakadályozható vagy késleltethető a 2-es típusú cukorbetegség megjelenése.

2. Szívbetegség

A szívbetegség gyakrabban fordul elő az elhízott embereknél. Az évek során zsír halmozódhat fel a szívet vérrel ellátó erekben. A túlsúlyos emberek vérnyomása, LDL koleszterin-, triglicerid- és vércukorszintje a normálisnál magasabb, ami együttesen hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához.
A beszűkült artériák szívroham kialakulásához, a szűk artériákban kialakuló vérrögök pedig stroke-hoz vezethetnek.

3. Stroke

A stroke és a szívbetegség esetében több kockázati tényező megegyezik. Az agy vérellátásának megszűnésekor stroke alakul ki. A stroke károsíthatja az agyszövetet és számos károsodást eredményezhet, mint a beszédértési zavar, beszédképesség károsodása, izomgyengeség, valamint a gondolkodás és viselkedés megváltozása.
A mintegy 2,3 millió alany részvételével készült 25 tanulmányból álló 2010-es vizsgálat megállapította, hogy az elhízás 64 %-kal növelte a stroke kockázatát.

4. Alvási apnoe

Alvási apnoénak nevezik azt a rendellenességet, amely során alvás közben a légzés rövid időre abbamarad.

Kialakulásának nagyobb a kockázata túlsúly és elhízás esetén. Ennek oka, hogy általában nagyobb mennyiségű zsír rakódik le a nyak körül, ami leszűkíti a légutakat. A beszűkült légutak horkolást és légzési nehézséget okozhatnak az éjszakai alvás alatt.

A fogyás segíthet csökkenteni a nyak körüli zsír mennyiségét, valamint az alvási apnoe kockázatát.

5. Magas vérnyomás

A testben lévő túlzott mennyiségű zsírszövetnek több energiára és tápanyagra van szüksége. Az erek több vért szállítanak a megnövekedett zsírszövetnek, ami azt jelenti, hogy a szívnek még keményebben kell dolgozni, hogy testünkben a vért pumpálni tudja.
A keringő vér mennyiségének növekedése plusz nyomást gyakorol az artériák falára. Ezt a hozzáadott nyomást nevezzük magas vérnyomásnak vagy más néven hipertóniának (hypertensio). Az idő előrehaladtával a magas vérnyomás károsíthatja a szívet és az ereket.

6. Májbetegség

Az elhízott embereknél májbetegség is kialakulhat, amely zsírmáj vagy nem alkoholos zsírmáj (NASH) betegségként ismert. Akkor fordul elő, ha a felesleges zsír a májban lerakódik. A túlzott zsír károsíthatja a májat vagy a hegszövet növekedést okozhatja, amit cirrózisnak (zsugornak) nevezünk.
A zsírmáj betegségnek általában nincsenek tünetei, azonban végül májelégtelenséghez vezethet. A betegség visszafordításának vagy kezelésének egyetlen módja a fogyás, testmozgás, valamint az alkoholfogyasztás mellőzése.

7. Epehólyag betegség

Az epehólyag feladata, hogy az epét raktározza és az emésztés során a vékonybélbe továbbítsa. Az epe segíti a zsírok emésztését.
Az elhízás növeli az epekövek kialakulásának kockázatát. Az epekövek az epeváladékból kialakuló kristályok az epehólyagban. Az elhízott embereknél nagyobb valószínűséggel fordul elő az epe magasabb koleszterintartalma, vagy a nagyobb, nem megfelelően működő epehólyag, ami epekövességhez vezethet. Az epekő fájdalommal járhat és műtéti beavatkozásra is szükség lehet.
Az epekövek kialakulását segíthet megakadályozni a rostokban és egészséges zsírokban gazdag táplálkozás, továbbá, ha nem fogyasztunk finomított gabonaféléket, mint a fehér rizs, kenyeret, valamint tésztát.

8. A rák bizonyos típusai

A rák nem egyetlen betegség, ezért az elhízás és a rák közötti kapcsolat nem olyan egyértelmű, mint egyéb betegségek, például a szívbetegség és a stroke esetében. Mégis az elhízás növelheti bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát, mint a mellrák, vastagbélrák, epehólyag-, hasnyálmirigy-, vese- és prosztatarák, valamint a méh-, -méhnyak-, méhnyálkahártya- és petefészekrák.
Egy, a lakosság körében folytatott tanulmány becslése szerint az Egyesült Államokban 2012-ben az újonnan regisztrált rákos megbetegedésekből férfiaknál 28 000, nőknél 72 000 esetben a betegség összefüggést mutatott a túlsúllyal vagy elhízással.

9. Terhességi komplikációk

A túlsúlyos vagy elhízott várandós nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki inzulinrezisztencia, magas vércukorszint és magas vérnyomás. Mindez megnövelheti a terhesség és szülés alatti komplikációk előfordulásának kockázatát, mint:
• terhességi cukorbetegség
• preeklampszia (terhességi magasvérnyomás-betegség, vagy toxémia)
• császármetszés szükségessége
• vérrögképződés
• az átlagosnál erősebb vérzés szülés után
• koraszülés
• vetélés
• halvaszületés
• agy- és gerincvelő sérülés
Egy tanulmány megállapította, hogy a 40 vagy afölötti testtömeg indexű nők több mint 60%-ánál a teherbeesés után a felsoroltak közül egy komplikáció kialakult. Gyermek tervezésekor túlsúly vagy elhízás esetén javasolt lehet egy testsúly ellenőrzési terv az említett egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében. A terhesség alatt biztonsággal végezhető testmozgásról az orvossal egyeztetés szükséges.

10. Depresszió

Az elhízásban szenvedő emberek közül sokan küzdenek depresszióval. Egyes tanulmányok szoros összefüggést találtak az elhízás és a súlyos depressziós zavar (MDD) között.
Az elhízással küldő emberek gyakran érzik úgy, hogy a testméretük alapján hátrányos megkülönböztetésben van részük, ami idővel szomorúság érzéséhez és az önbecsülés hiányához vezethet.
Napjainkban számos pártfogó csoport, mint a National Association to Advance Fat Acceptance (NAAFA), küzd azért, hogy testmérete alapján senkit ne érjen diszkrimináció. Az említett szervezetek lehetőséget biztosítanak a megkülönböztetés elleni harchoz való csatlakozásra.
Ha elhízással küzd és depresszió jeleit tapasztalja, orvosától kérjen beutalót egy mentálhigiénés tanácsadóhoz.

+1 Hogyan hat a súlytöbblet a gerincoszlopra?

Túlsúly esetén a súlyfelesleg általában a hason jelenik meg, ami jobban megterheli a gerincet, mintha a többlet a lábon, esetleg a fenék résznél lenne. A hasizmok ilymódon megnyúlnak és gyengülnek, így nem tudják stabilizálni a gerincet. A gerinc ezáltal sérülékenyebbé válik olyan mozgások esetén, mint pl. emelés vagy cipekedés.

A súlytöbblet a következő problémákat okozhatja:

  • Tartáshibát okozhatnak, ezáltal ágyéki hyperlordosishoz vezetnek. A terhelés így nem a csigolyák és a csigolyák közti porckorongok centrális részére esik.
  • A többletsúly miatt fokozott kopás és elhasználódás korai osteoarthritist okozhat
  • A meggyengült hasizmok miatt kialakult helytelen emelési technika tovább növeli a gerincoszlop károsodásának kockázatát
  • Az elhízás miatt laposabbak lesznek a porckorongok, ami porckorongsérv kialakulására hajlamosít

A kockázatok csökkentése

A testsúly mindössze 5 %-os csökkentésével az említett egészségügyi problémák közül több, például a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség, kialakulásának kockázata mérsékelhető.
A fogyókúra és testmozgás együttesen idővel segíthet a testsúly lassú csökkentésében. Nincs szükség az életmód drasztikus megváltoztatására. Kulcsfontosságú a következetesség és az egészséges életmód.
Testmozgás gyanánt legyen a kitűzött cél a heti legalább 150 perces mértékletes aerobik. Ez lehet egy élénk séta, már napi mindössze 30 perces gyaloglás segít elérni a kitűzött célt. Ha már hozzászoktunk, próbáljuk meg emelni a testmozgást heti 300 percre. Legalább heti két alkalommal próbáljunk meg beilleszteni a rutinunkba erősítő gyakorlatokat is, mint a fekvőtámasz vagy felülés.

Néhány javaslat az egészségesebb táplálkozáshoz:

• Az elfogyasztott tányérnyi étel fele zöldségekből álljon.
• A finomítatlan gabonafélékről, mint a fehér kenyér, tészta és rizs térjünk át a teljes kiőrlésű kenyérre, barna rizsre és zabpehelyre.
• Fogyasszunk sovány fehérjeforrást, mint a sovány csirkehús, tenger gyümölcsei, bab, szója.
• Hagyjunk fel a zsírban sült ételek, gyors készételek és cukros falatok fogyasztásával.
• Ne igyunk cukros italokat, mint a szénsavas üdítők és gyümölcslevek.
• Ne fogyasszunk alkoholt.

Kérjük ki orvosunk véleményét, hogy alkalmasak vagyunk-e testsúlycsökkentő műtétre vagy gyógyszeres kezelésre. Ezek a kezelések segíthetnek a gyorsabb fogyásban, azonban továbbra sem hagyhatunk fel a fent leírt életmódváltással.

Összegzés és megállapítások

Az elhízás a fizikai és mentális egészségre is hatással van. Talán bizonytalanok vagyunk abban, hogyan is kezdjünk hozzá, de ha most lépéseket teszünk egészségünk védelme érdekében, megakadályozhatók az olyan komplikációk, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás. Kérjünk orvosi javaslatot, véleményt a több testmozgásról, egészséges étrendről, terápián való részvételről és egyéb kezelési módszerekről.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találjaSZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Otthoni megoldások – gerinctorna ajánló

Egyéni gyógytorna anélkül, hogy rendelőnkbe kellene jönniehttps://www.gerincgyogyitas.hu/online-gyogytorna-vizsgalat-kezeles/

Gerinctorna videók, DVD-k, gyakorlatokhttps://onlinegyogytorna.com/termekkategoria/otthoni-gerinctorna/

Étrendkiegészítőkhttps://onlinegyogytorna.com/termekkategoria/etrendkiegeszito

(Forrás: https://www.healthline.com/)

Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top