Skip to content
06-30-190-7315 blog@kristonildiko.hu
Nyakropogtatás

Nyakropogtatás: Biztonságos vagy abba kell hagynom?

A nyakropogtatás, mint mindennapos szokás

Az ízületek pattogtatása gyakori szokás. Sokan ropogtatják az ujjperceket, ujjakat, lábujjakat, hátat, sőt még a nyakropogtatás is nagyon jellemző. 

Vannak, akik azért, hogy levezessék a vállukban vagy a nyakukban érzett feszülést, vagy a stresszre adott reakcióként ropogtatják ízületeiket. Gyakran már csak megszokásból is. 

De vajon van-e bármilyen haszna annak, ha megroppantjuk a nyakunkat?  

A válasz igen és nem. 

Ha finoman vagy csak alkalmanként reccsentjük a nyakunkat, az nem fog kárt okozni. De ha helytelenül, túl gyakran vagy túl erősen tesszük ezt, az még több fájdalmat vagy kellemetlenséget eredményezhet. 

Mi okozza ezt a recsegő, ropogó hangot? 

Amikor a nyakat vagy bármelyik ízületet megroppantjuk, az ízületet körülvevő kapszula megnyúlik. Ezek a kapszulák folyadékot tartalmaznak, és megnyújtásuk lehetővé teszi, hogy a folyadék kisebb nyomást gyakoroljon az ízületre. 

Ahogy a nyomás csökken, az ízületben lévő folyadék levegővé, gázzá alakul. Amikor a folyadék gázzá válik, pukkanó hangot ad ki. Ezt a folyamatot kavitációnak nevezik, és rendszerint nem okoz további problémát. 

A nyak esetében egy ízületsorozatot kell elképzelni, amelyet facet-ízületeknek nevezünk. Ezek az ízületek a nyak mindkét oldalán találhatók. Amikor a nyakropogtatás folyamata végbemegy, a facet-ízületek megnyúlnak, ami lehetővé teszi, hogy a folyadék szétterüljön az ízületi tokban. Amint a folyadék gázzá válik, a nyaki ízületek kiroppannak. Ez az, ami miatt a nyak reccsenése olyan érzést kelt, mintha a nyak területéről felszabadulna a nyomásérzés. 

Van valami haszna annak, ha kiropogtatjuk a nyakunkat? 

A nyak reccsenése, különösen, ha helyesen és nem túl gyakran végezzük, jó érzéssel tölthet el, mivel felszabadítja az ízületekben lévő feszültséget. Bár a nyakropogtatás több szempontból is előnyös lehet, előtte érdemes erről orvosunkkal konzultálni.  

Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy a csontkovács által végzett nyak kiropogtatás, mentálisan pozitív hatást kelthet.  Ez annak tudható be, hogy sokan a recsegő hangokat a nyomás felszabadulásával és az ízület sikeres beállításával hozzák összefüggésbe. Bizonyos esetekben már a recsegő hang hallatán is jobban érzi magát az ember, még akkor is, ha nem oldódott fel a nyomás, vagy az ízületet nem is állították be teljesen vagy sikeresen. Ezt nevezik „placebo hatásnak”. A nyak reccsenése endorfint is felszabadít a véráramban. Az endorfinokat az agyalapi mirigy termeli, és a szervezet szabadítja fel őket, hogy segítsenek a fájdalom kezelésében. 

Mennyire kockázatos ropogtatni a nyakat? 

A nyakropogtatás káros lehet, ha nem megfelelően vagy túl gyakran végezzük. A túl erőteljes nyakropogtatás a nyakban lévő idegeket becsípheti. Az idegek összecsípődése rendkívül fájdalmas lehet, és megnehezítheti vagy lehetetlenné teheti a nyak mozgatását. 

A túl intenzív kiropogtatás az ízületek körüli izmokat és magukat az ízületeket is megterhelheti. Ha az izmok vagy az ízületek megfeszülnek, a nyak mozgatása nehézkesnek tűnhet.  Emellett okozhat hipermobilitást is a nyakban, ami a normálisnál nagyobb mozgásterjedelmet eredményez. A ropogtatás, pattogtatás az ízületekben lévő szalagok tartósan megnyúlásához vezethetnek. Ezt nevezik örökös instabilitásnak. Ha ez megtörténik, a nyaki ízületekben nagyobb a kockázata az osteoarthritis, azaz az ízületi porckopás kialakulásának. A nyaknál számos fontos ér található. Bizonyos esetekben a nyak túl erős vagy túl gyakori reccsenése megsértheti ezen ereket. Ez vérrögképződést is okozhat, ami veszélyes lehet, mivel akadályozza vagy elzárja a véráramlást az agy irányába. 

Kell-e csontkovácshoz fordulnom? 

Ha rendszeresen megroppantjuk nyakunkat, de ez nem jár semmiféle állandó fájdalommal vagy kellemetlenséggel, akkor valószínűleg nem kell csontkovácshoz vagy más orvosi segítséghez fordulnunk. 

Ha azonban gyakran reccsen a nyakunk, és ezt nem követi megkönnyebbülés akkor hasznos lehet a csontkovács-kezelés. Ez segíthet abban, hogy kevesebb késztetést érezzünk arra, hogy állandóan a nyakunkat ropogtassuk. 

Akkor is érdemes orvoshoz fordulnia, ha: 

  • szokatlan duzzanatot észlelünk a nyakon, mivel ez folyadékgyülem, sérülés vagy fertőzés jele lehet. 
  • fájdalmat érzünk a nyak területén, különösen olyan krónikus fájdalmat, amelynek nincs észrevehető oka. 
  • az ízületek kezdenek kevésbé mozgékonyak lenni az életkor vagy egy olyan állapot, miatt mint az arthrosis  

A csontkovács segíthet az ízületek kezelésében, ami megakadályozhatja a nyomásérzetet vagy a fájdalmat. A kiropraktikus kezeléssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Súlyos szövődményekkel járhat, ha nem megfelelően végzik, mint például a csigolyaartéria disszekció. A csontkovács tanácsolhat életmóddal kapcsolatos praktikákat, például hogyan tartsuk a megfelelő testsúlyt, hogy minimalizáljuk a nyakra nehezedő nyomást vagy fájdalmat. Arra vonatkozóan is adhat tippeket, hogyan kezelhetjük otthon a nyakat. Ez többek között azt is magában foglalhatja, hogyan használjunkn hideget vagy meleget a nyakon fájdalom vagy duzzanat csökkentésének érdekében. 

Amit mindenképpen jegyezzünk meg

A nyakropogtatás jó közérzetet biztosíthat, mind fizikailag, mind mentálisan. De ha gyakran csináljuk, és állandó nyomást vagy fájdalmat érzünk emellett, beszéljünk orvosunkkal, hiszen segíthetnek diagnosztizálni és kijavítani minden olyan mögöttes problémát, amely hozzájárulhat a kellemetlenséghez. 

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

  • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
  • Ödéma felszívódásának segítése
  • Hegszövet fellazítása
  • Izomlazítás
  • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

Németh Melitta

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top